Adatkezelési tájékoztató Megrendelés, jótállás, garancia Orvosi engedélyek
Bronchitis, hörghurut, hörgőgyulladás

Bronchitis /hörghurut/


A hörghurut (bronchitis) a tüdő hörgőinek belső felszínét bélelő nyálkahártya gyulladását jelenti. Heveny és idült formában jelentkezhet. A heveny forma többnyire a légcsövet is érinti (tracheobronchitis), rendszerint külső beavatkozás, kezelés nélkül is nyomtalanul gyógyul. Az idült hörghurut (krónikus bronchitis) a hörgők olyan tartós gyulladását takarja, melynél az évek folyamán szerkezeti változás is kialakul a hörgők falában, és komoly légzésfunkciós zavarokkal jár.

Okok

A heveny hörghurut fertőzés következtében vagy irritációs anyagok belélegzésekor alakul ki. Az ismételt fertőzések idült orrmelléküreg-gyulladással, hörgőtágulattal, bronchopulmonalis allergiával, vagy gyermekekben megnagyobbodott mandulákkal állhatnak összefüggésben.
Az idült hörghurut kialakulásában legfontosabb oki tényező a dohányzás. A krónikus bronchitis a passzív dohányosokban, így a dohányosok családtagjaiban is emelkedett. A cigarettafüst vegyi anyagok százait tartalmazza gáz, illetve részecske formában. A dohányfüstben lévő anyagok károsítják a légutak nyálkahártyáját, különösen a leszívott dohányfüsttel közvetlenül érintkező csillószőrös hengerhámot.

Tünetek

A heveny hörghurut legtöbbször a közönséges nátha részeként az orr és a garat gyulladásával együtt kezdődik, mely innen lefelé haladva továbberjed a gégére, a légcsőre és a hörgőkre. Így a heveny hörghurutot gyakran a felső légúti fertőzés tünetei jellemzik: nátha, rossz közérzet, borzongás, hőemelkedés, hát- és izomfájdalom, torokfájás. A hörghurut kezdetét általában szegycsont mögötti fájdalom, köhögés jelzi, mely kezdetben száraz. Később kis mennyiségű viszkózus köpet jelentkezik. Felnőttekben a heveny gyulladás rendszerint a nagy és középnagy hörgőkre korlátozódik. A hörgők nyálkahártyája duzzadt, élénkvörös. A hörgők falában lévő mirigyek és a hörgőhám kehelysejtjei fokozott nyálkatermelésbe (fokozott szekréció) kezdenek, gyulladtak, emiatt a hörgők belfelszíne bőséges áttetsző nyákkal fedett. A köpet később nagyobb mennyiségű lesz, majd gennyesé válik. A kifejezetten gennyes jellegű köpet a bakteriális felülfertőződés jele. A szövődménymentes esetek 3-5 napig tartó lázas állapot után, a nagyobb mennyiségű köpet megjelenésével a tünetek enyhülnek, a beteg láztalanodik, meggyógyul. A tartós láz szövődményre, pl. tüdőgyulladásra utal. Nehézlégzés a légutak elzáródása következtében jelentkezik.


Az idült hörghurut estében két egymást követő évben legalább 3 hónapon át fennálló köpetürítéssel járó köhögés jellemző. A vezető tünet a produktív (köpetürítéssel járó) köhögés, mely általában reggel néhány milliliteres nyálas (mucinózus) váladékot jelent. A betegek két típusát lehet megkülönböztetni attól függően, hogy emfizéma (tüdőtágulat) is kapcsolódik a betegséghez vagy sem. Ha emfizéma is társul a hörghuruthoz a vezető tünet az egyre fokozódó nehézlégzés, a köpet mennyisége kevesebb is lehet. A klinikai tüneteket módosítja a bakteriális fertőzés és az idők folyamán kialakuló obstrukció. A bakteriális infekció miatt az addig döntően híg, szerózus, nyákos köpet gennyessé válik. Az idült bronchitisben szenvedő betegeknél a sípolás gyakran előfordul. Ez gyakorta átmeneti jelenség, a légutakban történő nyákfelszaporodás következménye és a köpet kiürítésével hirtelen megszűnik. Egyes estekben viszont hosszan tartó súlyos sípolásos roham alakulhat ki, amely hasonlít az asztmára. Az obstrukció kifejlődésében szerepet játszik a hörgőnyálkahártya gyulladásos megvastagodása, a hörgők eltömeszelődése nyákkal, a hörgők ürege belülről szűkül. Ezek a tényezők a belégzésben, de különösen a kilégzésben nehezítik a levegő áramlását, amely a kilégzési áramlás lassulásában nyilvánul meg.


RC-Cornet ®Freier atmen ohne MedikamenteKép