Adatkezelési tájékoztató Megrendelés, jótállás, garancia Orvosi engedélyek
Intím torna - gátizomtorna
Az intim torna szerepe
Napjainkban már senki nem vonja kétségbe az intim torna fontosságát, jelentőségét, főleg a nők életében. De mi is az intim torna, mi a jelentősége, feladata, mely izmainkat erősíti, és ki is fedezte fel egyáltalán?
Az intim torna, szaknyelvi megnevezéssel gátizomtorna, vagy medencefenéki izomerősítő tréning a keleti kultúrákból ered, ahol elsősorban a szexuális élet minőségének javítására, az orgazmuskészség fejlesztésére alkalmazták, anyáról leányára szálló titkos tudományként.
Később Dr. Arnold Kegel amerikai szülész-nőgyógyász felfedezte a gátizomtorna egészségügyi jelentőségét az inkontinencia, azaz a vizelettartási problémák megelőzésében és gyógyításában, melyet szülés után vizeletcsepegéstől szenvedő kismamák körében alkalmazott sikerrel még az 1950-es években. Azóta is az orvostudomány a szülés után végzett gátizomtornát tartja a legfontosabbnak, miután a várandósság gyengíti, a hüvelyi szülés pedig jelentősen megnyújtja a medencefenéki izomzatot, és így gátolja feladata ellátásában, a méh, húgyhólyag, végbél erős alátámasztásában, azok süllyedésének megakadályozásában. A várandósság alatt jelentkező stressz inkontinencia megszüntetését is hatásosan segíti a gátizomtorna.

Az orvostudomány az inkontinencia fajtákat több csoportba sorolja, melyek közül a késztetéses – hirtelen jelentkező, sürgős vizeletürítési kényszer -, vagy a kevert inkontinencia – késztetéses és stressz inkontinencia együttes megléte –is gyógyítható gátizomtornával, de gyógyszeres kezeléssel együtt. Önmagában intim tornával azonban, csak a stressz inkontinencia – a nevetéskor, köhögéskor, tüsszentéskor, emeléskor, futáskor jelentkező vizeletcsepegés - megelőzhető és gyógyítható teljes sikerrel, amely egyébként a leggyakoribb a fiatalabb-idősebb korcsoportú nők körében egyaránt.
A gátizomtorna részben segít az aranyér visszahúzódásában is, de súlyosabb esetben gyógyszeres kezelésre is szükség van, valamint segít a széklet-inkontinencia megszüntetésében is, amely kevésbé gyakori.

Az intimtorna, a Kegel gyakorlatok alapján, nagyon egyszerű torna, könnyen elsajátítható. Akinek vizelettartási problémája van szülés után feltétlenül meg kell tanulnia a tornát, és az intenzív megerősítési, 3-4 hónapos időszak után, napi 5 perces fenntartó tréninggel gyakorolva többé nem lesz problémája.
Fontos megtanulni minden kismamának a tornát, különösen több szülésen átesett kismamáknak, mert a meggyengült gátizomzat az életvitelünk során tovább gyengül, és idősebb korban fog jelentkezni az inkontinencia, ha közvetlen szülés után nem is volt, melyet már sokkal nehezebb lesz visszaerősíteni.
Forrás: szülők lapja

Kép