Adatkezelési tájékoztató Megrendelés, jótállás, garancia Orvosi engedélyek
Cisztás fibrózis 2.
  A cisztás fibrózis genetikai betegség, amely megváltoztatja a szervezet légzÅ‘, emésztÅ‘ és szaporító szervrendszerét. Hatással van a tüdÅ‘t, a hasnyálmirigyet, a májat, az izzadságmirigyeket, az emésztÅ‘rendszert és a szaporító szerveket borító hámsejtekre.
Az egészséges légúti hámsejtek nedvesítő nyálkaréteget választanak ki, amely felfogja a port és a baktériumokat. A cisztás fibrózisban szenvedő beteg olyan gént örökölt, amely a hámsejteket hibás fehérje termelésére készteti. A hibás fehérje miatt a termelődő sűrű, tapadós nyálka számos súlyos problémát okoz. A tapadós nyálka eltömítheti a hörgőket. Ez akadályozza a légzést - köhögést, zihálást és fáradékonyságot okozva.

A betegség gátolhatja az emésztést és a tápanyagok felszívódását, ami csökkent növekedéshez és lassuló súlygyarapodáshoz, valamint krónikus hasmenéshez vezet.
A cisztás fibrózis általános tünetei az állandó köhögés, a lassú súlygyarapodás, a nagy mennyiségű széklet és gyermekeknél a bőr erősen sós íze. A cisztás fibrózis kezelése függ a betegség stádiumától és attól, hogy milyen szerveket érint.

Kép